BejelentésNyuszi-lak Törpenyúl Tenyészet- Miskolc
Oroszlánfejű és teddy törpenyuszik birodalma

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

Az ideális nyuszi bogyó
Hogyan kellene kinéznie a jó nyuszi bogyónak? Miért fontos ezt tudni?

Ellenőrizd a nyuszid wc-jét napi szinten, mert ez az egyik kitűnő módja annak, hogy részben leellenőrizd az egészségét. A jó bogyónak jó méretűnek kell lennie (más szavakkal nagynak), kereknek, aranyszínűnek és legyen könnyű, száraz, könnyen átvágható, eltörhető, szinte morzsolható. Ez tükrözi a magas rosttartalmú étrendet, a jó bélmozgást és azt a tényt, hogy a nyuszi fogai valószínűleg jók.

Az a bogyó, ami sötét, kemény, kicsi, nedves, folyós vagy szőrös, nem ideális. Ennek okait fel kell deríteni.
Ez lehet, hogy nem más, mint hogy egyszerűen módosítani kell az étkezésén vagy az életmódján (gyakorlat / fésülgetés), de ha a változtatás nem hoz látható javulást, akkor  lehetséges, hogy egészségügyi oka van a rossz minőségű  bogyónak, amit  figyelembe kell venni.

Az ideális táplálkozás eredménye az egészséges bogyó. Az étkezés 80-85%-a széna kell legyen, kis mennyiségű zöldség hozzáadásával, megfejelve jó minőségű pellet jellegű táppal. (Az étkezésről további információkat találsz a Nyuszik étrendje fül alatt).

Ha nagyon apró, nedves, sötét bogyót látsz, esetleg szőlőfürthöz hasonlót, akkor ez valószínűleg lágybélsár (cekotrófia). A Nyulak újra megeszik a cekotróf „bogyókat” annak érdekében, hogy teljesen feldolgozzák a tápanyagokat. Általában nem látjuk, hogy ezt teszik, mert ezt közvetlenül a végbélnyílásból eszik meg. Ha sokszor vagy sokat látsz ilyen szőlőszerű kakit, akkor valami baj van, vagy rossz irányban halad.
Lehet, hogy olyan egyszerű dolog okozza, hogy túltápláltad táppal vagy zöldségekkel, aminek a végeredménye pedig az lett, hogy nem elég éhes ahhoz, hogy meg akarja enni a lágybélsarat. De lehet egy olyan egészségügyi probléma is a háttérben, hogy képtelen lehajolni hátfájás miatt. Ha a nyúl étrendjének módosítása után még mindig látni a felesleges cekotrófiát, akkor kérj állatorvosi segítséget, hogy felderítsék, mi lehet a baja a nyuszinak.

A nyuszi, aki sok el nem fogyasztott lágybélsarat termel, súlyos veszélynek van kitéve, mivel a legyek vonzódnak a nedves vagy koszos szőrhöz (főleg nyáron igaz ez, a szabadban tartott nyuszik estében). Tehát ez olyan dolog, amit meg kell oldani, amint kiderül. Ez azért jelent kockázatot, mert vonzzák a legyeket és a különböző repülő „állatkákat”, melyek betegséget hordozhatnak. Ha ez a nyúlra ragad, mágnesként fogja vonzani a repülő rovarokat, bogarakat, stb… amik tojásokat raknak főleg a melegebb hónapokban a nyuszira.

(Sajnos volt már rá példa, hogy annyi sok tojást raktak a nyuszira, hogy rengeteg pete kelt ki, melyek gyorsan felnőttek és ezek 24 órán belül elkezdték enni az eleven húst, ezért el kellett altatni a nyuszkót).

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!