BejelentésNyuszi-lak Törpenyúl Tenyészet- Miskolc
Oroszlánfejű és teddy törpenyuszik birodalma

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
A tenyészetről és az általunk tenyésztett fajtákról


Hobbi-tenyészetem Miskolcon a Bükk-hegység lábánál található. Oroszlánfejű törpenyulakat és teddy törpéket tenyésztek.

 

Oroszlánfejű törpenyulak

 


(Jack, oroszlánfejű törpe)

 

Az oroszlánfejű nyúl eredetileg Belgiumból származik. Egyik tenyésztő az 1960-as években svájci rókanyulat és holland törpenyulat keresztezett és egy alomban sörényes nyulakra bukkant:) Így ők egy genetikai mutáció „áldozatai” voltak.

Az Egyesült Királyságban 2002 óta hivatalos is elismerik (illetve azóta már több országban is) és ott minden színvariációban elfogadott. Szinte országonként változik a fajtaleírás, van ahol a sörényességre, máshol inkább a méretre helyezik a fő hangsúlyt. Hazánkban egyelőre nincs hivatalosan elfogadott standard. Az oroszlánfejűek közül megkülönböztethetünk szimpla és duplagéneseket.

Én Angliából hoztam a nyulaimat magammal. Ők az angol standardnak felelnek meg, gyűrűzöttek, stb. Van közöttük színtenyésztett is. Súlyuk 0,9-1,3 kg között változik. Ilyen szempontból egyedülálló a tenyészet az országban.


Teddy törpék

 


/Jamie, teddy törpe-már nincs a tenyészetünkben/

 

Az oroszlánfejűeken kívül törpe teddyket tenyésztek még, amik nagyon „újkeletűek” és egyre népszerűbbek itthon is.

Hollandiából indultak hódító útjukra, több hosszú szőrű fajta keresztezéséből (pl. angóra és oroszlánfejű). Portugáliában 2009-ben fogadtak el őket hivatalosan elsőként, Svédországban és Csehországban jelenleg is fut a standard felállítása, elfogadása. Sokan a duplagénes oroszlánokat hívják és hiszik itthon teddyknek, tévesen.

Magyarországon 2020-ban hivatalosan is elismerték és honosítási kérelmét elfogadták.

 

Amíg az oroszlánok fő jellemzője a fej körüli sörény, mint a hím oroszlánoknál (esetleg még a „szoknyarész), addig a teddyk szőre egyöntetűen hosszú (még a fejükön is), ezért eltűnt a tipikus sörényesség, inkább perzsacicás jellegű a testükön a szőr és „bobtailre” hasonlít a fejükön a tipikus orr feletti ék alakú hosszú szőrzet miatt. A Teddyknél elvárás a min. 5-6 cm-es szőrzet. Ők is törpenyulak, de termetre szélesebb tartományban mozognak általában, mint az oroszlánfejűek, bár tartják a törpe határokat. A legoptimálisabb az 1,1-1,4 kg. Erdekesség, hogy a teddykre jellemző a kék szem. Ez a "fajta" is nagyon sokat fog még alakulni a jövőben.

 


(Zen ooroszlánfejű törpe és Missy teddy törpe)

 

Mindkét fajtának hosszú a szőrzete és ezzel együtt természetesen többet is kell ápolni, mint egy rövid szőrű nyuszkót, főleg vedlési időszakban. Mindkét fajta akkor gyönyörű, amikor szőrük ápolt, nem filces, nem csomós. Sokan gondolnák, hogy a betegségekre is fogékonyabbak, pedig nem. Az előzőeken kívül nagy eltérés már nincs fajtársaiktól. Étkezésüknél nicsenek elkényeztetve, szem előtt tartom a természetességet: fű és réti széna főleg, kicsi táp, kevés zöldféle.

Alomszám: nálam 2-5 között változik, de öt ritkán van. Átlagban 3-4. Egyáltalán nem szapora fajták (főleg az oroszlán lányok „kissé fejfájósak”:) Inkább a minőségre, mint a mennyiségre fektetem a hangsúlyt, nem is törekszem nagy állományra, több okból sem.

Tényleg kedvencként bánunk velük és szem előtt tartom a jólétüket. Szeretnék kicsit más irányba is nyitni a tenyésztésen kívül itthon is (pl. terápiás állatok és „agility”, de ez már egy másik téma).
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!