BejelentésNyuszi-lak Törpenyúl Tenyészet- Miskolc
Oroszlánfejű és teddy törpenyuszik birodalma

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD1) sokszor halálos kimenetelű, de megelőzhető oltással.

 


Mik ezek a betegségek?

Mixomatózis: vizenyős duzzanatok, vörös göbök alakulnak ki a nyuszi szeme, szája körül, ajkain, fülén, arcán, ivarszervein és akár végbélnyílásán is. Terjedése vérszívó állatokon keresztül, bolhán, szúnyogokon, de nyulak közvetlen érintkezésével is történhet.

RHD1: szintén vírus okozza. Nincsenek annyira tipikus jelei, mint az előző esetben. Levertség, bágyadtság, esetleg láz és görcsök kísérhetik, majd az elhullás előtt véres váladék jelenik meg. Terjedése: beteg állatok vizeletével, ürülékével, légúti váladékával és közvetlenül nyuszik érintkezésével lehetséges. Továbbá a vírus behurcolásával is, pl. cipőkön, ruhán, egyéb tárgyakon.

 

Mindkét betegség veszélyezteti a vadon élő nyuszikat, de a házi kedvenceket is, ezért mindenképpen ajánlott az oltás!


Az oltás- oltóanyagtól függően (ezt az állatorvos fogja megmondani, ő melyikkel oltja be)- már 5-6 hetes kortól adható. Egyes oltóanyagoknál az első oltást egy ismétlő oltás követi, majd félévenként kell újra oltatni.

Egyre szélesebb körben elterjedtek a kombinált oltások, tehát egy oltásban mind a két komponens jelen van, mindkét vírus ellen védeni fog, így nem kell többször megszúrni a nyuszit. Ebben az esetben is lehet féléves gyakoriságú, de van oltás, mely egy teljes évig véd.

Megpróbáltam érthetően összefoglalni a vakcinák típusát és a fontos tudnivalókat:

 

-Nobivac-Myxo RHD: Myxomatózis és RHD1 ellen egy évig véd.

Bőr alá oltandó egy adag 5 hetes kortól. (Nem súlyra számítják!)

3 hét az immunitás kezdete. Egyre jobban előtérbe kerül hazánkban is, kiszorítva a következő két vakcinát.


-Pestoryn Mormix: myxomatózis és RHD1 ellen véd. Vigyázat, myxomatózis ellen CSAK fél évig, míg RHD1 ellen egy évig véd.

Bőr alá oltandó 1 ml (1 adag) 6 hetes kortól. 10 nap az immunitás kezdete.

A legelső oltást követően egy ismétlő oltást kell adni 30 nap múlva (alapimmunizálás). A további oltásoknál már nem kell ismétlő.


-Myxovac: myxomatózis ellen egy évig véd. Izomba oltják. 0,5 ml/állat az adagja, 5 hetesnél idősebb kortól lehet oltani. Immunitás kezdete 10 nap. Állatorvosok már alig, inkább tenyésztők használják még. Egyre jobban háttérbe szorul. Nem véd RHD ellen!

 

 

 

ÚJ NYUSZIVÍRUS!:

RHD2: Európában pár éve regisztrálták először. Vírus okozza, a nyulak minden tünet nélkül pár nap alatt elhullanak. Hazánkban 2017 óta bizonyítottan is egyre több halál fordul elő RHD2 miatt. Az RHD1 vírus mutálódott variánsa ez, mely ellen az eddig ismert oltások nem védenek. Sok esetben csoportos oltásokat szerveznek rá,  kiszerelése miatt. Itthoni forgalomban elterjedt neve: Eravac. Legújabb gyártói ajánlás szerint 1 évig véd.

2020-ban megjelent egy adagos kiszerelése is hazánkban.


Más jellegű vakcina:

-Cunivac Past: Pasteurella multocida  és Bordetella bronchiseptica ellen.

Fél évig véd, bőr alá oltják.

1 ml (1 adag) választást követően 28 napos kortól. (alapimmunizálás: 2x1 ml 14 napos időközzel)

2016-ban került forgalomba hazánkban, nagy tapasztalat nincs vele kapcsolatban. Jelenleg hazánkban még nem alkalmazzák széles körben és csak korlátozottan érhető el.


Kérlek titeket, mindenki oltasson! Ne higyjetek olyan téves nézetekben, hogy szúnyoghálót teszünk fel, vagy szúnyog riasztót használunk, és akkor megelőztük a bajt. Elég egy séta a természetben és máris hazavittük a rettegett vírusokat.

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!