BejelentésNyuszi-lak Törpenyúl Tenyészet- Miskolc
Oroszlánfejű és teddy törpenyuszik birodalma

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Nyulak bél leállása, bélrenyheség, ileus, bezoár, szőrlabda miatti részleges  dugulás

Hívjuk is bárhogyan, még sajnos ma is komoly fejtörést és problémát okoz az állatorvosnak, ha ezzel találkozik, főképp akkor, ha nem nyulakra szakosodott.

 

Előzmények: a nyúl bélflórája felborul. Ennek több oka van: helytelenül táplált nyúl, kevés rostot fogyasztó, keveset szénázó nyúl. Fogbetegségek, stressz, különösen drasztikus hőingadozás, és a vedlés is jelentősen befolyásolhatja, de akár a kevés mozgás is vagy más betegség.

Tünetek: bágyadt, kedvetlen nyuszi, aki csak gubbaszt és nincs kedve mozogni. A nyuszi ezzel együtt nem eszik, nem iszik, nem bogyózik. Fájdalmai vannak és a fogát  is csikorgathatja. Nem érdeklik a megszokott dolgok, sőt kedvenc ételei sem.

Ha ilyet tapasztalsz, azonnal tedd meg a megfelelő intézkedéseket, mert akár 12 óra alatt is hirtelen leromolhat az állapota és életveszélyessé válhat/válik!

Teendők: Vigyük azonnal orvoshoz! Ha van nyúlszakértő, azaz exotikus állatorvos a közelünkben, akkor mindenképpen hozzá. (Sokan sajnos összekeverik a kisállatorvossal). Ha nincs exotikus, akkor is menjünk állatorvoshoz!

A nyuszi elsősorban fájdalmai miatt nem eszik, ezért egy jó orvos adni fog fájdalomcsillapítót. A nyulak a Meloxydilt és a Metacamot jól tolerálják. Szükségük van még bélmozgatóra (Cerucal) is.

A bél leállás v. bélsárpangás sajnos egy lefelé gyűrűző folyamat, ami egyre nagyobb gondokat generál, ha a negatív folyamatot valahol nem szakítjuk meg. Ebbe a folyamatba mi is bele tudunk avatkozni otthon és rásegíteni az orvosi ellátásra azért, hogy a gyógyulás minél hamarabb bekövetkezzen.

Lássuk a módjait:

Fontos újra leszögezni, hogy az idő ilyenkor nagyon sürget! Nem árt, ha már van otthon a kis házipatikánkban No-spa, Espumisan csepp babáknak és Quamatel mini, illetve kifejezetten nyuszinak kifejlesztett Fibreplex, Bio-lapis, vagy Gastroferm M-Vit, Oxbow Critical Care vagy Trovet Recovery. Egy jó nyulasnak legyen otthon valami, gondolva arra, hogy a baj sajnos mindig a legrosszabbkor történik, amikor az orvos már bezárt, vagy szabadságon van…

Első körben MINDIG vigyük orvoshoz, aztán otthon segítsük tovább a nyuszót a gyógyulás felé. (Ha hirtelen nem tudjuk orvoshoz vinni, ezeket az ötleteket kövessük egészen addig, míg el nem jutunk hozzá)

Tehát:

1. Mivel nyulunk nem fog enni magától ezért készüljünk fel arra, hogy kényszerűen kell etetni. Erre nagyon jó gyógytápok vannak, pl. a fent említett Critical Care, vagy Trovet Recovery, de mivel a szükség törvényt bont, ha ezek nincsenek bármilyen táp beáztatása és fecskendővel adagolása jó. Lényeg, hogy egyen a nyuszi, mert ha nem eszik, nincs bogyó. És bogyózni jóóóóóJ

2. Támogassuk meg a bélflóráját és  igyekezzünk hamar egyensúlyba állítani egy kis Fibreplex-szel, Gastroferm M- Vittel vagy Bio-Lapissal. Adagolása ilyenkor lehet több az előírtnál, sőt!

3. Ahogy már említettem egyik gond generál egy másikat, így az idő múlásával káros gázok is keletkeznek, melyek szintén megviselik a nyuszit. Adjunk neki babáknak való Espumisant, napi 20 cseppet is lehet. Vagy a szájacskájába, vagy a beáztatott tápba, ha rosszul viseli a terrorkodásunkat. Általában ez így van, ezért a stressz minimalizálására törekedjünk.

4. Gyomorgörcsre és fekély kialakulásának megelőzésére adjunk negyed No-spát és egy negyed Quamatel minit. Ezeket a gyógyszereket bizonyítottan jól tolerálják. Törjük meg és keverjük a beáztatott tápba, vagy ananászlébe.

5. Ananászlé, v ananász: 100%-os, tartósítószer és hozzáadott adalékanyagok ill. cukor nélküli ananászlevet, vagy gyümölcsöt adhatunk, melyek enzimjei szerepet játszanak a szőr lebontásában, de nem oldják a keratint, a szőr fő komponensét. Adhatunk pár óránként belőle nagyon kritikus esetben (pl. két-három óránként 3-5 ml-t is), ha más nincs otthon és az orvos sem elérhető!

6. Mozgatás vagy masszírozás: mindenképpen alkalmazzuk óránként a masszírozást kb. 15-20 percig. Próbáljuk két kézzel, egyiket a másik után húzni lefelé a kijárat feléJ Gyengéden masszírozzunk a pociját.

A fent említett gyógyszereket, etetést, masszázst ne csak egyszer próbáljuk! Osszuk el napi szinten többször. Állítsunk be szabályos idő-intervallumokat. Figyeljük a nyuszit, melyik szerre reagál a legjobban. Tapasztalatom szerint a masszázs nagyon sokat segít. Legutóbb úgy „indult be” az egyik nyuszim, hogy a 20 perces masszírozások után mindig bogyózott páratJ Öröm és boldogságJ

Ha sikeresek vagyunk, akkor se hagyjuk abba azonnal a kezelést. 5 napig nyugodtan folytathatjuk a Bio-lapis, Fibreplex adását, esetleg a napi 2-szeri masszírozást. Figyeljünk az étkezésére, biztosítsunk rengeteg füvet, szénát. Hagyjuk sokat mozogni.

Ha kifejezetten akkor fordul elő a nyuszinkkal a „leállás”, amikor vedlik, előzzük meg a bajt. Fésüljük ki naponta az elhalt szőrt, és adjunk neki a vedlési időszakban szőroldó pasztát. Van már kifejezetten nyusziknak készült, pl. Trixie v. Gimbi gyártótól.

Remélem segíthettem ezzel a cikkel. Rémisztő ez a dolog, amikor a gazdi felfedezi és sokat kell küzdeni ahhoz, hogy legyőzzük, de megéri a kínlódás, az át nem aludt éjjelek. Ne ilyedjetek meg, akár több napig is eltarthat, de legyőzhető!

Drukkolok nektek!

Zs.


 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!