BejelentésNyuszi-lak Törpenyúl Tenyészet- Miskolc
Oroszlánfejű és teddy törpenyuszik birodalma

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Mielőtt otthont adsz egy nyuszinak, érdemes több dolgon is elgondolkozni:

 

 

 • Tudsz-e vállalni átlagosan 6-12 évet, melyet a nyuszi gondozásával töltessz? A nyuszik átlagos élettartama 6-12 év között van, és ugyanannyi törődésre van szükségük, mint egy kutyának vagy cicának.
 • Meg tudod-e oldani az elhelyezését, melyre a nyuszinak bent és kint is egyaránt szüksége van? A nyusziknak nagy ketrecre (100 cm+) és kifutóra, vagy egy nagy biztonságos területre van szükségük bent a lakásban.
 • Tudsz-e megfelelő otthon teremteni egy pár (több nyuszi) nyuszi számára? A nyuszikat nem kellene egyedül tartani, mivel a természetben kolóniákban és más nyuszik társaságában élnek. Viszont a kedvencként tartott nyuszikat az esetek döntő százalékában ivartalanítani kell, hogy összeszoktathatóak legyenek. Önmagában tartott nyusziknál ez nem szükséges.
 • Tudod-e majd fedezni az induló költségeket? Elhelyezés, oltások (kombinált éves myxomatozis és RHD elleni). Mindkét nemű nyúl ivartalanítása, több nyuszi esetén, ill. a be nem látható orvosi költségek
 • Fognak –e változni az életkörülményeid a közeljövőben? (Munkahely változás, költözködés, válás, baba) Ha igen, győződj meg róla, hogy vannak készenléti terveid mind a pénzügyi helyzet kezelésére, mind pedig az előre nem látott orvosi költségek fedezésére, hogy ha a dolgok megváltoznak, a nyuszik ne szenvedjék meg ezt.
 • Van-e a családban olyan személy, aki allergiás a nyuszi szőrre vagy a szénára? A tulajdonosok sokszor fedezik fel, hogy allergiásak lettek és felhagynak a nyuszi tartásával. Tehát vásárlás előtt tölts el egy kis időt nyuszikkal, megelőzve, hogy később eladni vagy örökbeadni kelljen őket.
 • Hajlandó vagy-e sok időt tölteni a nyuszi társaságában, hogy tanulj róla és megtudd mennyire összetett állatok? A nyuszikat nem egyszerű gondozni. A helytelen tartás következtében megbetegedhetnek. Rengeteg a tévhit a nyuszik ellátásával kapcsolatban, tehát meg kell tanulni, hogyan tartsuk őket egészségesen és boldogan, még mielőtt hazavisszük.
 • Ha a nyuszit azért veszed, hogy a gyermekeid kedvence legyen, érzel-e magadban annyi felelősséget, hogy te gondoskodj róla?Ugye számítasz rá, hogy gyermekeid pár hónapon belül valószínűleg el fogják veszíteni az érdeklődésüket iránta? Rengeteg nyuszi vár menhelyeken örökbefogadásra, mert a gyermek megunta és a szülők nem akarták tovább gondozni. Ez sajnos általában már a vásárlás utáni első évben bekövtkezik.
 • Tudsz-e minőségi időt tölteni minden nap a nyusziddal? A nyusziknak szociális interakcióra van szükségük a gondozóikkal. Ez nagyon fontos dolog a tulajdonságaik fejlődésében, kialakulásában és kitűnő módja, hogy az egészségüket figyelemmel kövessük.
 • Gondoltál-e arra, hogy szükséged lesz nyuszi panzióztatásra, ha elmész nyaralni, vagy máshol töltöd a hétvégét, esetleg munkád miatt sokat kell utaznod? A nyusziknak tökéletes törődésre van szükségük akkor is, ha te elmész otthonról. Ha valakit arra kérsz meg, hogy csak etesse, az nem elég. Ilyen esetekben ajánlott a panzióztatás, de ezt hozzá kell számolnod a nyaralási költségeidhez.
 • Családtagjaid megértették, tisztában vannak-e vele, hogy a nyuszik általában nem szeretik, ha felveszik, ölbeveszik őket? Ők akkor igazán boldogok, ha mind a 4 lábuk éri a földet. A fiatalabbak rosszul veszik, ha nem tudják felemelni a nyuszit és ez agresszióhoz vezethet. Ez mind a nyuszi, mind a gyerek sérülését okozhatja.

 

 

Ha mindezt jól átgondoltad és úgy döntöttélnyuszit szeretnél, akkor lássuk, mire lesz szükséged, mielőtt megveszed életed első nyusziját, tehát nézzük a legszükségesebbeket:

 

1. Megfelelő méretű ketrec. Hosszúságra a 100 cm-től kezdődőeket szoktam ajánlani, abban egy törpe már elég jól érzi magát. Ezek a ketrecek több gyártótól kerülnek ki a boltokba, általában a méret és a berendezés változik bennük, illetve a ketrec nyitásának/zárásának megoldásai.

2. Nyuszi wc. Ezekből is több fajtát találsz, lehet ez sarokba helyezhető, ezek háromszög alakúak, vagy cicáknak kitalált alomtálcák.

3. Alom anyag. Kezdetben lehet forgács, esetleg pellet. További tudnivalókért nézd meg a Szobatisztaság oldalt is.

4. Itató. Ez lehet golyós önitató, de szelepes is. Lényeg, hogy ne fojjon, de működjön rendesen.

5. Jó minőségű széna. Ez zöldes, vastag szálú, pormentes szénát jelent. További információkért nézd meg a Nyuszik étrendje oldalt.

6. Már most tájékozódj lakóhelyedtől nem messze nyuszikhoz értő (exotikus szakorvos) orvosról, orvosokról. Előbb utóbb sajnos szükséged lehet rá.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!